“V Sloveniji se zdi, da ima dan več ur, saj res veliko delate”

Poklepetali smo z mlado Američanko, ki je preko projekta na kmetiji Paldauf v Vučji vasi preživela 14 dni.

“Izkušnja s tem, ko smo na naši kmetiji gostili Johari, je bila res zelo pozitivna in prijetna ter zabavna. V projekt, ki ga izvaja Zveza podeželske mladine Slovenije, pa smo se vključili predvsem zato, ker smo zase videli pozitivne vplive kar se tiče učenja jezika,” je povedal Igor Paldauf s kmetije BeEko ob zaključku dvotedenskega obiska mlade, 23. letne Američanke Johari Snell. Z Igorjem in Johari smo klepetali tik pred tem, ko je Johari spet odšla naprej, na že svojo tretjo kmetijo v Sloveniji. Igor: “Ne govorim namreč dobro angleško, a bi se rad naučil – pa tudi moja hčerka in sin, in v tem sem videl odlično priložnost za učenje jezika. Če pa lahko s tem, ko nekomu pokažeš svoje delo, tudi pomagaš, da se tudi on česa nauči in spozna veliko novega, pa je to zmagovalna kombinacija.”

Živi v Kansas Cityu v ameriški zvezni državi Misuri

Dejansko ji je bila Slovenija do sedaj – kot je sama povedala – neznanka. Johari Snell: “Ker so mi za to, da grem v Slovenijo, povedali le kakšna dva tedna prej, preden sem odpotovala, nisem imela časa, da bi raziskala kaj o tej državi ali se kaj o njej naučila – mogoče kakšno slovensko besedo (smeh). Vedela sem samo, da je Slovenija v Evropi (smeh) in preverila sem še nekaj – ali tukaj govorite angleško. Za drugo pa nisem imela časa; aha – še tole – ker sem videla, da je sosednja država Slovenije Italija, sem predvidevala, da imate vinograde, kjer sem si pravzaprav želela delati! In – nisem se zmotila. Imate tudi vino, ki je veliko močnejše kot pri nas. Pri nas ima večina vina med 5 in 10 odstotki alkohola.”

Johari sicer prihaja iz Združenih držav Amerike, natančneje iz zvezne države Misuri in iz mesta Kansas City.

Johari v Prlekijo s kmetije na Dolenjskem

Johari – ali Jo, kot so jo klicali na kmetiji Paldauf – je k njim prišla z ene od vinogradniških kmetij na Dolenjskem – s Turistične kmetije pri Martinovih, ki je v kraju Globočice v bližini Term Čatež. Pri njih je Johari živela in pomagala delati na kmetiji dva tedna. Nato je prišla v Prlekijo, po Vučji vasi pa se je odpravila še na zeliščarsko kmetijo Katje Temnik v Žice v Slovenskih Konjicah. Igor Paldauf: “Jo je zelo pridna in pogumna mlada ženska, saj to, da greš tako daleč stran od doma med neznane ljudi in v neznane kraje tudi ni mačji kašelj.”

Kaj vse je počela na kmetijah?

Johari, ki torej ni s podeželja in ni nikoli živela na kmetiji, je zaključila študij in diplomirala na kmetijski fakulteti: “V projekt sem se vključila, ker so mi to ponudili na fakulteti in sem si rekla – zakaj pa ne? Po diplomi nisem imela še nobene službe, nobenih načrtov, pa sem šla. Poleg tega poznam veliko teorije o kmetijstvu, ker pa sama nisem s kmetije, nimam toliko prakse. Pa sem si šla nabrat še praktične izkušnje (smeh).”

Na Dolenjskem je na Turistični kmetiji pri Martinovih pomagala pri etiketiranju steklenic vina in pri pakiranju za pošiljanje, pomagala je pri kuhanju za turiste, ki so spali na kmetiji, pa tudi pri urejanju sob, v katerih so spali turisti; prav tako je hranila živali na kmetiji.

V Prlekiji na kmetiji BeEko je bila prav tako vključena v vse procese dela: “Pomagala sem pobirati jajca, pakirati moke, kaše in olja, malo sem vozila kombajn, kar je bilo res kul (smeh). Tudi pri kuhi sem pomagala, pa pri košnji trave; skratka, vsepovsod, kjer so me potrebovali.”

Primerjava Slovenije in Amerike

Kaj jo je v Sloveniji najbolj navdušilo? Johari: “Pravzaprav to, da tukaj stvari niso tako zelo drugačne kot v Ameriki (smeh). Seveda so mesta veliko manjša, cela Slovenija je tako velika kot moja zvezna država, iz katere prihajam … In življenje tukaj je počasnejše; ljudje se bolje poznajo med seboj. Vsi tukaj se mi zdijo zelo miroljubni in pa delovni. To je res velika razlika med Slovenijo in Ameriko. Tukaj, v Sloveniji, se zdi, da ima dan več ur! Toliko delate! Res ogromno … si pa vmes vzamete več časa za prekinitve. Pri nas recimo delaš nekaj ur skupaj, tukaj pa prekineš, potem spet delaš nekaj drugega pa spet tretjega … vmes pa se družite. To se mi zdi taka dobra mešanica. Pa tukaj so si družine bližje, kar mi je všeč.”

BeEko – kmetija z najvišjimi standardi

Nad kmetijo BeEko je Johari navdušena, ker je tako malo zaposlenih in imajo tako veliko izdelkov: “Tukaj posvečajo posebno pozornost ekološki pridelavi, kar mi je zelo všeč; pa način, na katerega ravnajo z živalmi mi je zelo všeč. Da ne govorim, kako imajo vsepovsod čisto; skoraj neverjetno. Res visoki standardi! Pa noro se mi zdi to, da pridelujejo in izdelujejo nato tako veliko različnih produktov … res impresivno!”

Po Sloveniji še na Tajsko

Po tem, ko je dva tedna preživela v Vučji vasi, se je Johari odpravila še na eno od kmetij, vključenih v projekt izmenjave, ki jo je organizirala Zveza podeželske mladine Slovenije, na zeliščarsko kmetijo v bližino Slovenskih Konjic. Nato pa bo iz Slovenije odpotovala še na Tajsko, prav tako na več različnih kmetij.