Recepti

BeEko recept: VODNI ŽLIČNIKI KOT PRILOGA 🍽 

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 500 g pirine polnozrnate moke
– 2 jajci
– 400 ml mlačne vode
– 2 žlici olja
– sol

PRIPRAVA
Moki dodaš sol, 2 umešani jajci, mlačno vodo in premešaš, da dobiš srednje mehko testo, na koncu dodaš olje in še enkrat premešaš. Z žlico oblikuješ žličnike in jih daješ v vrelo slano vodo. Kuhamo jih pri zmerni temperaturi 10 do 15 min. Dober tek! 😋

BeEko recept: AJDOVA KAŠA S KORENČKOM 🍽 

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 250 g ajdove kaše
– 1 majhna čebula
– 8 dcl vode
– 2 korenčka
– 3 žlice olja
– sol, poper, timijan, origano

PRIPRAVA
Čebulo nasekamo na majhne koščke, v ponvi segrejemo olje in v njem čebulo posteklenimo. Korenček narežemo na tanke kolobarje in dodamo čebuli, vse skupaj pražimo še dve minuti. Nato dodamo oprano in odcejeno kašo, premešamo in zalijemo z vodo, vse skupaj začinimo po okusu in kuhamo na zmerni temperaturi. Občasno premešamo. Dober tek! 😋

BeEko recept: PALAČINKE 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 250 g pšenične polnozrnate moke ali pol gladke/pol ostre
– 350 ml mleka
– 1 dcl mineralne vode
– 2 jajci
– 2 žlički olja
– 1 žlička sladkorja
– 2 ščepca soli

PRIPRAVA
V skledo damo moko, sladkor, sol in v sredini moke naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajci, dolijemo polovico mleka in premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo olje, preostalo mleko in mineralno vodo ter vse dobro premešamo, da nastane tekoča masa brez grudic. Če je vodena oz. preredka, ji dodamo moko. Dober tek! 😋

BeEko recept: KORUZNA POLENTA 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 1 skodelica koruznega zdroba
– 3 skodelice vode ali 2 skodelici vode in 1 skodelico mleka
– 20 g masla
– pol žličke soli

PRIPRAVA
Na štedilnik pristavite vodo in mleko ter solimo, ko zavre počasi dodajajte polento in mešate, da se ne naredijo grudice. Temperaturo znižamo, dodamo maslo, premešamo in kuhamo, da se polenta nabrekne. Med kuhanjem jo občasno premešamo. Dober tek! 😋

BeEko recept: AJDOV KRAPEC 🍽 

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
TESTO
– 200 g ajdove moke
– 100 g pšenične moke
– 2 dcl vrele vode
– sol

NADEV
– 500 g skute
– 2 dcl kisle smetane
– 1 jajce

PRIPRAVA
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo pšenično moko in vse sestavine zgnetemo v testo in razvaljamo v velikosti loparja. Na vrh damo skutni nadev. Pečemo na 180 stopinj pribl. 30-40 minut. Dober tek! 😋

BeEko recept: PIRIN KRUH 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 1 kg polnozrnate pirine moke
– 5 dcl mlačne vode
– 1 dcl olja
– 2 vrečki suhega ali svežega kvasa
– 2 žlički soli

PRIPRAVA
V moko naredimo jamico, kvas zmešamo z malo mlačne vode in s pol žličke sladkorja ter pustimo, da vzhaja. Moko nato solimo, sestavine premešamo in prilijemo mlačno vodo, gnetemo in dodajamo olje. Testo mora biti gladko in ne pretrdo. Pečemo na 200 stopinj pribl. 45 minut. Dober tek! 😋

BeEko recept: KORUZNA ZLEVANKA Z JABOLKAMI 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 3 dcl koruzne moke ali zdroba
– 1¸5 dcl gladke pšenične moke
– 1 dcl mleka
– 4 jajca
– 3 dcl sladkorja
– 1 pecilni
– 4 naribane jabolka
– ščep soli

PRIPRAVA
Cela jajca in sladkor zmešamo z mešalnikom, dodamo še ostale sestavine, na koncu naribane jabolka in narahlo premešamo. Vlijemo v namaščen in z moko potresen pekač, pečemo na 200 stopinj pribl. 20 minut. Dober tek! 😋

BeEko recept: RIŽOTA IZ PROSENE KAŠE IN FIŽOLA 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO

PRIPRAVA
Skuhamo grah v slani vodi in vodo shranimo za pozneje. Čebulo prepražimo na bučnem olju, dodamo oprano kašo, jo popražimo in počasi zalivamo z vodo od graha, po okusu dodamo sol, poper, lovorjev list in domačo vegeto. Ko je kaša kuhana, dodamo grah. Dober tek! 😋

BeEko recept: KORUZNI KRUH 🍽  

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 250 g koruzne moke
– 250 g mehke pirine moke
– 1 suhi kvas
– 3 dcl mlačne vode
– 2 žlici sončničnega olja
– 9 g soli
– pol žličke sladkorja

PRIPRAVA
Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato med mešanjem dodamo vodo, v katero smo prej vlili olje. Dobro zgnetemo, da postane testo gladko. Pečemo na 200 stopinj pribl. 45 minut. Dober tek! 😋

BeEko recept: PRAŽEN KROMPIR Z BUČNIM OLJEM IN BUČKAMI 🍽 

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO

PRIPRAVA
Krompir skuhamo in olupimo, na bučnem olju na hitro prepražimo čebulo, dodamo na večje kocke narezano bučko, premešamo in pražimo približno 2 minuti, saj bučke morajo ostati čvrste. Na koncu dodamo na rezine narezan krompir, po želji začinimo in premešamo. Pražimo še nekaj minut. Dober tek! 😋

BeEko recept: KORUZNA POKOVKA

Najbolj zdrava izbira je naša koruzna pokovka, v obliki semena koruze, ki so namenjena za pokovko in jo naredite v aparatu za pripravo pokovke ali pa na star način – segrejte žlico olja v loncu, nasujte vanj koruzo, pokrijte, stresajte, da se ne prime in počakajte, da pokovka prične pokati. Tudi pri soli bodite zelo zmerni. Dober tek! 😋

BeEko recept: KRUH NA HITRO BREZ VZHAJANJA IN BREZ KVASA 👩🍳

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO
– 500 g moke (pšenične, pirine, ržene, …)
– 15 g vinskega kamna ali paketek pecilnega praška
– 2 žlici semen (lanenih, sončničnih, bučnih, …)
– 5 dcl mineralne vode ali tople navadne vode
– 3 žlice olja
– 1 žlička soli

PRIPRAVA
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato zmesi dodamo še tekoče in maso razporedimo v pekač. Posujemo s semeni in pečemo na 180 stopinj približno 60 minut. Veliko veselja pri peki in dober tek! 😋

BeEko recept: JAJCA NA OKO 👩🍳

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO

  • jajca
  • malo domačega sončničnega olja
  • ščepec soli

PRIPRAVA

V ponev damo malo domačega sončničnega olja, počakamo da se segreje in dodamo strta jajca, nato solimo in počakamo da se speče. Dober tek! 😋

BeEko recept: BUČNA JUHA 👩🍳

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO

  • malo čebule
  • nekaj domačega sončničnega olja
  • bučke
  • majhen krompir
  • sol in začimbe
  • žlička masla ali smetane
  • nekaj kapljic bučnega olja

PRIPRAVA

V loncu prepražimo čebulo na domačem sončničnem olju, počakamo da postekleni in dodamo bučke (katerekoli vrste zrele glede na letni čas), ter en majhen krompir narezan na kocke, pustimo da se malo vse skupaj popeče, zalijemo z vodo, dodamo sol in začimbe po želji ter počakamo da se skuha. Ko je juha kuhana ji dodamo eno malo žličko masla ali malo smetane, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, ko jo postrežemo v krožnik lahko dodamo še nekaj kapljic domačega bučnega olja in nasesekljan drobnjak. Dober tek! 😋

BeEko recept: AJDOVI ŽLIČNIKI 👩🍳

SESTAVINE 👉 V TRGOVINO

  • 5 dag masla
  • 3 domača jajca
  • sol
  • 12 dag domače ajdove moke

PRIPRAVA

V skledi vmešamo surovo maslo in rumenjake ter solimo. Primešamo sneg in ajdovo moko. Z žlico oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v slanem kropu ali goveji juhi. Kuhamo jih 8 – 10 minut. Dobro jih odcedimo, damo v jušnik in prelijemo z vročo govejo juho. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Dober tek! 😋