RECEPTI

BIO MEŠANICA ZA KRUH Z DROŽMI

SESTAVINE:

– Bio mešanica za kruh z drožmi
– 400 ml vode
– olje

PRIPRAVA:
Bio mešanico za kruh stresemo v ustrezno posodo in dodamo 400 ml vode sobne temperature. S kuhalnico dobro premešamo vse sestavine. Pokrijemo s pokrovom ali kuhinjsko krpo in pustimo približno 30 min. Nato testo še enkrat premešamo in ga preložimo v kvadratni model za peko kruha dimenzije 30×10 cm, ki smo ga predhodno namazali z oljem ali vanj položili peki papir. Testo s pomočjo mokre žlice poravnamo in po želji za rustikalen videz kruha potresemo s poljubno moko. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo. Testo pustimo vzhajati na sobni temperaturi od 6 do 10 ur (najbolje čez noč). Ko testo naraste na dvojno količino, pečemo vnaprej ogreti pečici na 220 °C 45 min.

Iz mešanice dobimo približno 800 g kruha. Po želji lahko mešanico razdelimo na pol in spečemo manjši kruh. Pri tem uporabimo manjši model za peko kruha.

Dober tek!

ČOKOLADNO AJDOVO PECIVO Z JABOLKI ? 

Imate polno domačih jabolk?

Toliko, da jih ne morete sproti pojesti? Ni panike – imamo idejo!
Kiselkast okus jabolk se odlično ujema z lešnikastim okusom ajde ter s čokolado!
Ne verjamete?! Poizkusite! Naša babica vam pomaga z receptom za slastno jabolčno-ajdovo-čokoladno pecivo.

Sestavine:
4 jajca BeEco
100 g ajdove kaše BeEco
40 g moke BeEco
20 g masla
20 g čokolade v prahu
2 jabolki (če jih nimate, jih pridite iskat k nam ?)
cimet
sol
1 žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
marelična marmelada
sesekljani praženi lešniki BeEco (lahko pa vzamete tudi orehe).

Priprava:
Zavremo vodo, jo malo solimo in dodamo oplaknjeno ajdovo kašo; kuhamo 20 minut. Odcedimo in pustimo, da se ohladi.

Ločimo beljake od rumenjakov; iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in dobro zmešamo. Stopimo maslo in ga dodamo k stepenim rumenjakom. Nato dodamo še kuhano BeEko ajdovo kašo in naribana jabolka.

V drugo skledo vsipamo BeEco moko, ji dodamo cimet, čokolado v prahu in pecilni prašek. Dobro premešamo in vse skupaj vsipamo v rumenjakovo zmes.

Na koncu primešamo še sneg beljakov ter vse skupaj ulijemo v namaščen pekač.

Pečemo 20 minut pri 160 stopinjah Celzija.

Ko je pecivo pečeno in ohlajeno, jo premažemo z marelično marmelado, po kateri potrosimo še pražene in sesekljane lešnike ali orehe.

Pa dober tek – brez slabe vesti!

BUČNE TESTENINE S FETO IN PARADIŽNIKOM

Testenine so neverjetno živilo, saj so lahko na jedilniku prav vsak dan – a vsak dan malo drugačne. Tokrat bomo uporabili naše BeEco slastne in lepe bučne svedrčke, ki jim bomo dodali le dve sestavini in – voila! – kosilo bo pripravljeno! ?

Sestavine:
BeEco bio bučne testenine
Feta sir
Češnjev paradižnik
Olivno olje.

Priprava:
Medtem, ko kuhamo testenine, damo v ponev češnjev paradižnik in feta sir ter ju prelijemo z olivnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija, v pečico damo paradižnik s feto ter pečemo tako dolgo, da paradižnik razpade, feta pa se stopi; to je približno pol ure.

Nato pečenemu paradižniku in feti dodamo testenine in vse skupaj zmešamo.

Na koncu lahko dodamo še par listov mlade špinače in nekaj bučnih semen.

Dober tek!

NARASTEK IZ PROSENE KAŠE

Imajo vaši otroci radi rižev narastek? Seveda, kdo ga pa nima.
Ampak – ponudite jim nekaj še boljšega – narastek iz prosene kaše!
Prosena kaša je jed naših babic in naša babi Verica jo obvlada.

Potrebujete:
2 skodelici prosene kaše (1 skodelica je 2,5 dl)
1 l rastlinskega mleka (lahko je tudi drugo, po vaši želji in okusu)
4 velika jabolka
2 – 3 banane
2 žlici mletih orehov
In za namastitev pekača kokosovo olje.

Priprava:
Proseno kašo najprej operemo in skuhamo v mleku. Kuhamo tako dolgo, da je kaša zmehčana. Med kuhanjem po potrebi prilijemo še malo mleka. Jabolka naribamo, banane pretlačimo z vilico. V skledi zmešamo jabolka, banane in mlete orehe. Kuhano kašo stresemo v pekač, ki smo ga namazali z oljem. Enakomerno jo porazdelimo po pekaču in nato po njej posipamo še sadno-orehovo zmes.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut.

PIŠKOTI IZ PROSENE IN KOKOSOVE MOKE

Iz prosa, ki je izjemno okusno ima sladkast okus – oziroma iz prosene moke – pa nastajajo tudi prekrasni piškoti! Tem, ki jih je za vas pripravila Verica, dodamo tudi kokosovo moko.

Sestavine:
10 dag masla
5 dag sladkorja
20 dag kokosove moke, grobo mlete
20 dag prosene moke
1/2 žličke vinskega kamna (pecilnega praška)
2 jajci (loči rumenjake od beljakov).

Priprava:
Proseno in kokosovo moko zmešamo in dodamo pecilni prašek. Posebej zmešamo stopljeno maslo, rumenjake in sladkor. Iz beljakov naredimo sneg.

Nato iz vsega skupaj naredimo testo, ki naj v hladilniku počiva pol ure.

Testo razvaljamo na približno 3 milimetre debelo, izrežemo poljubne oblike in spečemo pri 180 stopinjah Celzija.

Ko se piškoti ohladijo, jih namažemo z marmelado (pri BeEko imamo odlične marmelade Ficko, lahko pa mažete s kakšno domačo) in po dva piškota zlepimo skupaj. Lahko pa jih pustimo tudi brez marmelade, saj so zelo okusni tudi “prazni”!

VODNI ŽLIČNIKI KOT PRILOGA

SESTAVINE  V TRGOVINO
– 500 g pirine polnozrnate moke
– 2 jajci
– 400 ml mlačne vode
– 2 žlici olja
– sol

PRIPRAVA
Moki dodaš sol, 2 umešani jajci, mlačno vodo in premešaš, da dobiš srednje mehko testo, na koncu dodaš olje in še enkrat premešaš. Z žlico oblikuješ žličnike in jih daješ v vrelo slano vodo. Kuhamo jih pri zmerni temperaturi 10 do 15 min.

Dober tek!

AJDOVA KAŠA S KORENČKOM

Ajdova kaša je kot cvetoče, dišeče polje! Ko jo kuhaš in ko jo ješ – sploh, če je domača. ? Zato tokrat recept za preprosto, a zelo okusno jed, kjer ajdovo kašo skombiniramo s korenčkom.

SESTAVINE  V TRGOVINO
– 250 g ajdove kaše
– 1 majhna čebula
– 8 dcl vode
– 2 korenčka
– 3 žlice olja
– sol, poper, timijan, origano

PRIPRAVA
Čebulo nasekamo na majhne koščke, v ponvi segrejemo olje in v njem čebulo posteklenimo. Korenček narežemo na tanke kolobarje in dodamo čebuli, vse skupaj pražimo še dve minuti. Nato dodamo oprano in odcejeno kašo, premešamo in zalijemo z vodo, vse skupaj začinimo po okusu in kuhamo na zmerni temperaturi. Občasno premešamo. Dober tek!

PALAČINKE

Le kdo jih ne mara?! Tako je – vsi jih imamo radi! Posebej z domačo jagodno marmelado.

SESTAVINE  V TRGOVINO
– 250 g pšenične polnozrnate moke ali pol gladke/pol ostre
– 350 ml mleka
– 1 dcl mineralne vode
– 2 jajci
– 2 žlički olja
– 1 žlička sladkorja
– 2 ščepca soli

PRIPRAVA
V skledo damo moko, sladkor, sol in v sredini moke naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajci, dolijemo polovico mleka in premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo olje, preostalo mleko in mineralno vodo ter vse dobro premešamo, da nastane tekoča masa brez grudic. Če je vodena oz. preredka, ji dodamo moko. Dober tek!

KORUZNA POLENTA

Slastna in nasitna jed ne le naših babic, ampak naše sedanjosti in prihodnosti. Ker je hitra, enostavna in – dobra. Zato vam jo prioročamo v kuho.

SESTAVINE  V TRGOVINO
– 1 skodelica koruznega zdroba
– 3 skodelice vode ali 2 skodelici vode in 1 skodelico mleka
– 20 g masla
– pol žličke soli

PRIPRAVA
Na štedilnik pristavite vodo in mleko ter solimo, ko zavre počasi dodajajte polento in mešate, da se ne naredijo grudice. Temperaturo znižamo, dodamo maslo, premešamo in kuhamo, da se polenta nabrekne. Med kuhanjem jo občasno premešamo. Dober tek!

AJDOV KRAPEC ? 

Specialiteta! Nujno poizkusiti! In nujno z našo, pristno prleško moko! ?

SESTAVINE ? V TRGOVINO
TESTO
– 200 g ajdove moke
– 100 g pšenične moke
– 2 dcl vrele vode
– sol

NADEV
– 500 g skute
– 2 dcl kisle smetane
– 1 jajce

PRIPRAVA
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo pšenično moko in vse sestavine zgnetemo v testo in razvaljamo v velikosti loparja. Na vrh damo skutni nadev. Pečemo na 180 stopinj pribl. 30-40 minut. Dober tek! ?

PIRIN KRUH ? 

Dober kot pirin kruh. Preverite!

SESTAVINE ? V TRGOVINO
– 1 kg polnozrnate pirine moke
– 5 dcl mlačne vode
– 1 dcl olja
– 2 vrečki suhega ali svežega kvasa
– 2 žlički soli

PRIPRAVA
V moko naredimo jamico, kvas zmešamo z malo mlačne vode in s pol žličke sladkorja ter pustimo, da vzhaja. Moko nato solimo, sestavine premešamo in prilijemo mlačno vodo, gnetemo in dodajamo olje. Testo mora biti gladko in ne pretrdo. Pečemo na 200 stopinj pribl. 45 minut. Dober tek! ?

KORUZNA ZLEVANKA Z JABOLKI ?  

Jabolka in koruzni zdrob. Top kombinacija!

SESTAVINE ? V TRGOVINO
– 3 dcl koruzne moke ali zdroba
– 1¸5 dcl gladke pšenične moke
– 1 dcl mleka
– 4 jajca
– 3 dcl sladkorja
– 1 pecilni
– 4 naribane jabolka
– ščep soli

PRIPRAVA
Cela jajca in sladkor zmešamo z mešalnikom, dodamo še ostale sestavine, na koncu naribane jabolka in narahlo premešamo. Vlijemo v namaščen in z moko potresen pekač, pečemo na 200 stopinj pribl. 20 minut. Dober tek! ?

RIŽOTA IZ PROSENE KAŠE IN FIŽOLA ?  

SESTAVINE ? V TRGOVINO

PRIPRAVA
Skuhamo grah v slani vodi in vodo shranimo za pozneje. Čebulo prepražimo na bučnem olju, dodamo oprano kašo, jo popražimo in počasi zalivamo z vodo od graha, po okusu dodamo sol, poper, lovorjev list in domačo vegeto. Ko je kaša kuhana, dodamo grah. Dober tek! ?

KORUZNI KRUH ?  

SESTAVINE ? V TRGOVINO
– 250 g koruzne moke
– 250 g mehke pirine moke
– 1 suhi kvas
– 3 dcl mlačne vode
– 2 žlici sončničnega olja
– 9 g soli
– pol žličke sladkorja

PRIPRAVA
Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato med mešanjem dodamo vodo, v katero smo prej vlili olje. Dobro zgnetemo, da postane testo gladko. Pečemo na 200 stopinj pribl. 45 minut. Dober tek! ?

PRAŽEN KROMPIR Z BUČNIM OLJEM IN BUČKAMI ? 

SESTAVINE ? V TRGOVINO

PRIPRAVA
Krompir skuhamo in olupimo, na bučnem olju na hitro prepražimo čebulo, dodamo na večje kocke narezano bučko, premešamo in pražimo približno 2 minuti, saj bučke morajo ostati čvrste. Na koncu dodamo na rezine narezan krompir, po želji začinimo in premešamo. Pražimo še nekaj minut. Dober tek! ?

KORUZNA POKOVKA

Najbolj zdrava izbira je naša koruzna pokovka, v obliki semena koruze, ki so namenjena za pokovko in jo naredite v aparatu za pripravo pokovke ali pa na star način – segrejte žlico olja v loncu, nasujte vanj koruzo, pokrijte, stresajte, da se ne prime in počakajte, da pokovka prične pokati. Tudi pri soli bodite zelo zmerni. Dober tek! ?

KRUH NA HITRO BREZ VZHAJANJA IN BREZ KVASA ??

SESTAVINE ? V TRGOVINO
– 500 g moke (pšenične, pirine, ržene, …)
– 15 g vinskega kamna ali paketek pecilnega praška
– 2 žlici semen (lanenih, sončničnih, bučnih, …)
– 5 dcl mineralne vode ali tople navadne vode
– 3 žlice olja
– 1 žlička soli

PRIPRAVA
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato zmesi dodamo še tekoče in maso razporedimo v pekač. Posujemo s semeni in pečemo na 180 stopinj približno 60 minut. Veliko veselja pri peki in dober tek! ?

JAJCA NA OKO ??

SESTAVINE ? V TRGOVINO

PRIPRAVA

V ponev damo malo domačega sončničnega olja, počakamo da se segreje in dodamo strta jajca, nato solimo in počakamo da se speče. Dober tek! ?

BUČNA JUHA ??

Odlična. Hitro pripravljena. Kot nalašč za današnji popoldan. ?

SESTAVINE ? V TRGOVINO

PRIPRAVA

V loncu prepražimo čebulo na domačem sončničnem olju, počakamo da postekleni in dodamo bučke (katerekoli vrste zrele glede na letni čas), ter en majhen krompir narezan na kocke, pustimo da se malo vse skupaj popeče, zalijemo z vodo, dodamo sol in začimbe po želji ter počakamo da se skuha. Ko je juha kuhana ji dodamo eno malo žličko masla ali malo smetane, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, ko jo postrežemo v krožnik lahko dodamo še nekaj kapljic domačega bučnega olja in nasesekljan drobnjak. Dober tek! ?

 AJDOVI ŽLIČNIKI ??

Ne le pšenični, tudi ajdovi so nepozabni v juhi!

SESTAVINE ? V TRGOVINO

PRIPRAVA

V skledi vmešamo surovo maslo in rumenjake ter solimo. Primešamo sneg in ajdovo moko. Z žlico oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v slanem kropu ali goveji juhi. Kuhamo jih 8 – 10 minut. Dobro jih odcedimo, damo v jušnik in prelijemo z vročo govejo juho. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Dober tek! ?