Brez Zemlje nam živeti ni

Na kmetiji BeEko s svojim delom prav vsak dan obeležujemo Dan Zemlje, ne le 22. aprila.
Kmetujemo ekološko, v trgovinici pa prodajamo tudi v povratni, stekleni embalaži.
Že kar nekaj časa se namreč zavedamo, da je Zemlja naš edini dom in da je edina prava pot ekološka pridelava hrane, trajnostno vedenje, recikliranje, varčevanje z vodo in energijo ter odgovoren odnos do živali.

Dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, je dan, na katerega po več kot 192 državah po svetu pripravljajo dogodke, s katerimi ozaveščajo ljudi o varovanju okolja na našem lepem planetu.

Namen Dneva Zemlje je opozoriti, da je planet, na katerem živimo, edini; da je minljiv in ranljiv, zato ga je potrebno ohranjati.
Dejstvo je, da Zemljo najbolj ogroža človek. Zaradi človeka so že izumrle številne živalske in rastlinske vrste, številne pa so ogrožene. V nevarnosti so oceani, reke, travniki in gozdovi.
Vse to jemljemo kot samoumevno in se ne zavedamo popolnoma, da za nas brez živali, rastlin, gozdov, rek in morij ni življenja.
Zato je poudarjanje, kako zelo pomembno je trajnostno življenje, ekološka pridelava hrane, recikliranje, varčevanje z vodo in energijo ter odgovoren odnos do živali, gozdov in ostalih ekosistemov, vedno upravičeno. In ga ni nikoli preveč.

Letošnja tema Dneva Zemlje je “obnovimo našo Zemljo” in se osredotoča na naravne procese, razvijajoče zelene tehnologije in inovacije, ki lahko obnovijo svetovne ekosisteme. Ta tematika tako zavrača stališče, da lahko podnebne spremembe le blažimo.

Prvič so Dan Zemlje obeleževali leta 1970 v Združenih državah Amerike, danes – ko ga koordinira globalna mreža Dneva Zemlje – se po skoraj 200 državah sveta vrstijo dogodki, povezani z varovanjem okolja.

Zemlja je edino, kar imamo, zato jo nehajmo uničevati!
Da se tega pri nas, tudi v Pomurju, zavedamo in da tako vzagajmo tudi otroke, kaže tudi dejstvo, da so nas s kmetije BeEko medse na Dan Zemlje povabili otroci Vrtca Manko Golar iz Gornje Radgone. Ker je na Dan Zemlje, 22. aprila, napovedano slabo vreme, dogodek pa so si otroci in vzgojiteljice vrtca zamislili zunaj, se bomo sešli enkrat maja. Nič hudega! Za osveščanje je pravi prav sak dan, ne le 22. april!
Srečanja z njimi se izredno veselimo, saj – če kdo, potem bodo naši otroci naredili drugače in bolje kot generacije pred nami.